Akroterij d.o.o.
Karbonska vlakna Rimsko vapno NDT Reference Kontakt  
NDT - kontrola bez razaranja
 
 
 

ultrazvučni uređajNDT (Nondestructive testing /nerazorno ispitivanje ili KBR - kontrola bez razaranja) ultrazvukom koristi brzinu širenja zvuka, odnosno gubitak energije za prikaz stanja ispitnog uzorka. Brzina širenja ultrazvučnog vala značajna je vrijednost zbog veze sa modulom elastičnosti.

Upotrebom nerazornih metoda dobivaju se karakteristike materijala bez njegovog razaranja, što je od velikog značaja za ovakve objekte, ali i za moderne armiranobetonske konstrukcije. Primjena ultrazvučnog ispitivanja funkcionira na slijedeći način: uređaj proizvodi električni signal određene frekvencije koji se pomoću emiterske sonde, koja je piezoelektrični transduktor, pretvara u mehanički. Mehanički signali prolaze kroz materijal te ih na izlazu iz materijala prima prijemna sonda koja ih potom vraća u električne signale, a oni bivaju pojačani i takvi prikazani na osciloskopu s prikazom jačine signala, vremenom prolaza i udaljenosti. Na taj način moguće je analizirati signal, odnosno koristiti dobivene vrijednosti za daljnji proračun.

Zbog anizotropnog svojstva drva, gdje je disipacija zvuka veća u odnosu na homogenije materijale, upotrebljavamo niskofrekventni ultrazvučni instrumet Dio 562 LF, proizvođača Starmans electronics.

Kao kontrolu ispitivanja upotrebljavamo tester za drvo Pilodyn 6J, proizvođača Proceq.

 

 

 

 
 • FOTO GALERIJA
Ispitivanje elementa krovne konstrukcije ultrazvukom
Zbog oslikanih grednih elemenata želja konzervatora je sačuvati izvornost dotrajalih greda; ispitivanje ležaja
Ispitni rezultati prebacuju se na računalo, te se potom vrši obrada podataka
Ultrazvučni instrument Dio 562 LF
Primjer dijagrama
klikom na sliku pogledajte njen uvećani prikaz

 
   © Akroterij d.o.o. 23000 Zadar, A. Hebranga 6 A, tel +385 23 331 008  
  Design by: PRO WEB